13 Mayıs 2013 Pazartesi

RUSYA İSLÂMA HAMİLE

TEFEKKÜR
Dursen Özalemdar

RUSYA İSLÂMA HAMİLE                                                                         

1918 Bölşevik ihtilali ve sonrası DİNSİZ KÖMÜNİST bir devreden geçmiş olan, Rusya gerçeğe ve kurtuluşa ulaşacak İslâm'a en yakın bir millettir.

1800 yıllarda yaşamış gelmiş geçmiş en büyük Rus şairi olarak tanıtılan PUŞKİN'in Kur'an hakkında yazmış olduğu şiiri okuyup ta İslâm'a merak sarmayacak bir insan elbette düşünülemez. Bunlardan biri de "HARP ve SULH "romanının ve daha birçok eserin yazarı TOLSTOY' dur.


Tolstoy'un ciddi olarak İslâmiyet'i öğrenmek istediği ve bu gaye ile II Abdulhamid Han zamanında İstanbul'a mektup yazdığı bilinmektedir. Fakat kendisine cevap verilememiş bu sebeble büyük bir dehanın Müslümanlar safında olma fırsatı yitirilmiştir.

Karamazof Kardeşler, Suç ve Ceza gibi şahaser eserleri sunan ve dünya romancılarının yıldız olarak gördükleri  diger bir RUS yazarı DOSTOYEVSKİ'dir. Kardeşine yazdığı mektupta. "Bana Kur'an'ı ve Kant ile, Saf Altın Tenkidi'ni gönder" dediği bilinmektedir.
                       
Dostoyevski'nin Kur'an 'ı Ruşça' mı yoksa Fransızca tercümesinden mi okuduğu bilinmemektedir.Ölüler evindeki Hatıralar adlı romanındaki kahramanı Ali, oldukça müsbet çizgilerle anlatılmıştır.

Bu yazıda, Dostoyevski ve Tolstoy'un Kur'an'a karşı duydukları merakı değil, fakat bu iki deha yazara da tesir eden ünlü bir şairi konu edineceğiz.

ALEXSANDRE SERGİYEVİÇ PUŞKİN; 1799 da Moskova'da dünyaya geldi. Babası Çarlık sarayındaki önemli görevinden dolayı çok iyi bir öğrenim görmüş. Daha çocuk yaşta iken, üstün kabiliyeti herkesin dikkatini çekmiştir. Gençlik dönemlerinde ŞİİR konusunda döneminin parmakla gösterilen bir ünlüsü olmuştur.

Puşkin on yılda ortaya koyduğu eserler ile Rus edebiyatına diğer şairlerin 100 yılda yapamadı diyen, Olga Tarakanova, "Onun geliştirdiği edebiyat, kendisinden önce oluşturulan bütün bir Rus edebiyatına denktir" sözü ile kendisini ispat etmiştir.

Büyük Rus bestekârlarından Çaykovski. Galinka ve Rahmaninof, Puşkin'in şiirlerinden çok değerli besteler yapmışlardır.

Puşkin'in eserleri her yıl milyonlarca adet basılmakta, ancak talebe cevap verilememektedir. Puşkin'in eserleri şu ana kadar 104 yabancı dile çevrilmiş adet olarak 200 milyonu aşmıştır.

Puşkin 1824 yılında Mihailofskaya köyünde gözaltında tutulduğu zaman, KUR'AN'I okumak ve yakından incelemek fırsatını bulmuştur.

Hz.Peygamber'e indiği dönemde, taklit edilemez üslübuyla Arap şairlerini dize getiren ve "Bunu bir insan söyleyemez, yazamaz ve ifade edemez" dedirterek onları Allah önünde secdeye kapandıran Kur'an, gerçek bir dahi olan Puşkin'i de iliklerine kadar sarsar.

Arapça aslındaki erişilmez üslüba sahip olmasa bile,okudugu tercüme onun şair ruhunu ürperti ile sarar. Kur'an âyetlerinin ortaya koyduğu fikirler ve güzellikler onu büyüledikçe büyülemiş, Manevi hislerle dolan gönlü, ilâhi ufuklara doğru kanat açmıştır. Olgunlugun, nur damlaları halinde dolan gölnünden taşarak ,

"Kur'an'ın tesiri altında" başlığını taşıyan kasidesi ;

Sâbit yeryüzü, sâbit / Göklerse, Kubbe Kubbe / Sensin Ey Yüce HÂLİK ! / hükmeden her sebebe./Deniz, karayı boğmaz / Kara, yutmaz denizi. . . Fırtınalar içinde / Koruyan sensin bizi. . . Sensin, sensin Ey Rahim / Kul'a sultanlık veren. . . / ve nur saçan Kur'an / Muhammed'e gönderen (S.A.V.) / Duvarlar parçalansın, / Kalksın siyah perdeler ! . . ./ Gel Kur'an! Yetiş bize / Ruhumuza ışık ver !

Puşkin'in İslâm'ın Mukaddes Kitabı İLAHİ MESAJ  KUR'AN  hakkındaki düşüncelerinin,  şiir kalıbına  dökülmüş halidir.

38 yaşında vefat eden PUŞKİN ' in kendi dalındaki devasalığına rağmen, Rusya ve Slav ülkelerinde  siyaseten hala yeterince tanıtılmaması, ışıktan kaçan yarasaların halini anımsatmaktadır.

Dinsizlik gibi bir AFETİ yaşamış olan Rus ve Slav halkları, kendilerinden gizlenen ve geçmişte bir çok  RUS AYDINININ inceleme ve İMAN ETME  fırsatını  bulduğu, İslâmiyet ve ALLAH'ın son ve değişmeyen mesajı  KUR'AN'I KERİM'in nurundan istifade etme ihtiyaçları ve  haklarının oldugudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder