18 Aralık 2013 Çarşamba

ADALET - Nuşirevan

TEFEKKÜR
Dursen Özalemdar

ADALET ?

Tarih ve geçmişe ait anlatımların nasihat türünden olanlarının insanoğluna bir öğüt ve olçü olduğudur.

Günümüzde en çok ihtiyaç olarak görülen, ADALET’in ve adaletli olabilmenin önemidir. Elinde güç ve iktidar bulunduranların adalet terazisindeki imtihanlarının çok çetin olduğudur. Nefsin doymak bilmeyen istek ve arzularına gem vurulmadıkça, huysuz bir at gibi sahibini daima yanlış yollara ve tehlikeli handikaplara sürükler.
Günümüzde ortaya çıkan iddialar ve olayların yüz kızartıcılığı Adalete rağmen, Adaletin kendilerine uygulanmasını hafife alanların çokluğudur.

İBRET VERİCİ TARİHİ OLAY ;

İslamiyetten önce ömer ve amr’ ibn-i as iran’ın başkentine develerini satmaya giderler. Gece bir handa konaklamaya karar verirler. hancı: “paranızı ve devenizi ücret karşılığı bana emanet edin yoksa çalınabilir” der. Onlarsa düşük bütçeli tacirler oldukları için buna yanaşmazlar. Develerini hana bağlarlar altın keselerini de yastıklarının altına koyarlar. sabah uyandıklarında develer de altınlar da yoktur. Hancıya sorarlar “ben sizi uyarmıştım” der. o mahallenin güvenlik sorumlusuna giderler. o da: “hancıya emanet etseydiniz. beni ilgilendirmez” der. bunun üzerine adaletiyle nam salmış Nuşirevan’ın huzuruna çıkmaya karar verirler.
Nuşirevan’a olayı anlatırlar. Nuşirevan: “peki develeriniz sokaktayken, altın keseleriniz güvende değilken niye uyuyordunuz?” diye sorar. Ömer: “biz sizi uyumuyor biliyorduk, onun için rahat rahat uyuyorduk.” der. Amr* kellelerinin gittiğini düşünürken hükümdar bu cevabı çok beğenir: “ey çölün arabı! doğru söylüyorsun. Halkımın huzuru için benim her zaman uyanık olmam gerekir” der. Olayı araştırmak için bir hafta ister ve o hafta boyunca konuğu olmalarını ister. onlar da razı olur.

Bir hafta sonra Nuşirevan’ın huzuruna çağırılırlar. Develeri bulunmuştur. Keseleri de oradadır. içindeki altınlar da tamdır.

Nuşirevan’a teşekkür eder çok adil olduğunu söylerler. Nuşirevan: “işinizi haledip 2 gün sonra şehirden çıkarken biriniz doğu biriniz güney kapısından çıksın. o zaman daha adil olduğumu göreceksiniz.” der. Amr ibn-i as iki gün sonra doğu kapısından çıkarken o kapıda birinin asılı olduğunu görür. şık giyimli bu adam kaldıkları yerin güvenliğinden sorumlu kişidir. Hırsızlıkta payı olduğu için asılmıştır. ömer ise kendi çıktığı kapıda Nuşirevan’ın oğlunun asılı olduğunu görür. Hırsızlarla işbirliğini yaptığını öğrenince Nuşirevan kendi oğlunu da astırmıştır.

GÜNÜMÜZDE BU MERTLİK VE DOĞRULUĞU YAPABİLECEK BİR BABA VE YETKİLİ VAR MI ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder