21 Aralık 2013 Cumartesi

DİZİLER ve TARİHİ ŞAHSİYETLER

TEFEKKÜR
Dursen Özalemdar

DİZİLER ve TARİHİ ŞAHSİYETLER

Tarihimize ve milli kültürümüze KAST etmiş yazarların ortaya çıkarttığı gösterimdeki bazı TV dizilerinin ciddiyetten uzak, Paparazzi mantığı ile şekillendirilmiş olmasının, günümüz insanlarımıza kötü örnekler olarak sunulduğudur. Bu işlerin arka planında olan birçok kimse ve kurumların Bizans entrikaları dinliye dinliye sulandırdıkları kafaları ile, dizilerinde içine etmiş olmalarıdır.

BSu olanları, oldurulanları kendi halinde olan işler olarak görenlerin, ülkemiz üzerinde oynanan oyunlardaki cahiliyetleridir. Ülkemizi yıkma planlarından birindeki önemli bir madde nin de, “Tarihe mal olmuş kahraman ve saygın insanların yıpratılması” faaliyetidir. Örnek olarak bu günlerdeki Mevlana üzerindeki spekilasyonlar, Padişahlarla ilgili iftiralar, hatta Peygamberlere kadar atılan iftiraların görünürlüğüdür ve bu günkü halinde bu tarife uymasıdır.

TV. dizisinde ortaya çıkartılan KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA karakteri, gerçeklerle uyuşmamakta, Büyük hizmetler yerine ayakçılık işleri gören bir şahıs olarak gösterime sunularak, tarihe mal olmuş kahramanlarımız aşağılanmaktadır.

BÜYÜK DEVLET ADAMI KÖPRÜLÜ MEHMED PAŞA
Köprülü Mehmed Paşa, Samsun ilinin Vezirköprü kazasında doğmuştur. İktidarının ilk yıllarında  Devlete ihanet içinde olan birçok kimsenin kanını döktürerek, sukuneti sağlamış, Padişahla anlaşarak yaptığı akit sonrası 75 yaşında sadrazam olmuştur.
Çağımızda da olduğu gibi, İstanbul da ki karışıklarda Yeniçeri kıyafetine soktuğu Hrıstiyanlarla,Müslüman ahaliye zarar veren Rum Patriğini idam ettirmiştir.

İstanbul da ülema sınıfı arasındaki karğaşayı önlemiş ve bu sınıfın huzurla hizmet görür hale gelmesini sağlamıştır.

VENEDİK LİLERİ DENİZE DÖKTÜ

Devlet bünyesinde aşayişi muhafaza edip, huzur ve sukunu ikame ettikten sonra, orduyu toplayarak sefere çıktı. Çanakkale boğazını kapatmış olan Venedik lilerin üzerine yürüdü. Venedikli lerin deniz deniz kuvvetlerini yenilgiye uğratarak boğazı açan Köprülü Bozcaada ve Limni’yi de düşman işgalinden kurtardı. İsyan eden Erdel beyini yola getirdi. Anadoluda ki ayaklanmaları bastırıp vilayetleri gözü dönmüş zorbalardan temizleyip iç düzen ve güvenliği sağladı. Bütçe meselelerini ele alıp, bu konudaki yolsuzluğu görülen kişileri ortadan kaldırdı. Avrupa devletleriyle yeni bir savaşa hazırlandığı sırada, 1661 de Edirne de öldü. Vasiyeti geegi yerine oğlu Fazıl Ahmet Paşa getirildi.

KADINLARIN TESİRİNDEN SAKININ

Köprülü Mehmed Paşa, ölüm döşeğinde iken, etrafında bulunan saray erkanına şöyle nasihat etti.
“Kadınların tesirinden sakının. Sarayın dört duvarı içinde kalmayıp orduyu daimi surette seferber halinde tutun ve nihayet seçilecek vezirin çok zengin bir kimse olmamasına dikkat edin. Halefim olarak yerimi alabilecek tek kimse oğlum Ahmed’dir” Bu sözleri söyledikten bir müddet sonra vefat etti. Kabri, İstanbul Çemberlitaş yakınında yaptırdığı kütüphanenin bahçesindedir. Allah’ın rahmeti üzerine olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder