13 Mart 2013 Çarşamba

ZAMANIN KIYMETİ . . .

TEFEKKÜR
                         DurseÖzalemdar                                                   
                                                                                                
ZAMAN'ın KIYMETİ . . .


Dinini iyi bilen ve yaşayan bir Mümin, Örnek bir insan olur. Hangi sahada olursa olsun, Dürüst ve çalışkandır. Sözü özüne uygun, temiz ve dikkatli, her işinde örnek, parmakla gösterilecek bir insan olmalıdır. Müslüman ve Mümin, elinde bulunan ZAMAN'ın kıymetini iyi bilen, her işini zamanında İFA eden, bu günkü işi yarına bırakmayan bir davranış içinde olandır.

Kur'an-ın Yüce HATİBİ Peygamberimiz Hazreti Muhammed (S,A,V,) " İŞLERİNİZİ YARINA BIRAKMAYINIZ, SONRA YOK OLURSUNUZ" buyurmuşlardır.

Her insanın kendine takdir edilen bir ömrü vardır. Ne zaman sona ereceği de kimseye bildirilmemiştir. İnsan'ın her an ÖLÜMLE karşı karşıya gelebileceğidir. Bu konuda Peyganberimiz Hz. Muhammed  (S.A.V.) " Ölmeden evvel tövbe ediniz. Hayırlı işleri  yapmaya mani çıkmadan önce acele ediniz. Allahü Teâlâyı çok hatırlayınız. Zekat ve sadaka vermekte acele ediniz Böylece Rabbinizin rızıklarına ve yardımına kavuşunuz." buyurmuşlardır.

İmam'ı Rabbâni hazretleri, bir talebesini hitaben buyurdu ki ; " Bu gün istediğini kolaylıkla yapabilecek bir haldesin. Gençliğin, sıhhatin, gücün, kuvvetin, malın ve râhatlığın bir arada bulunduğu bir zamandasın. Ebedi saadete kavuşturacak sebeplere yapışmayı, yararlı işler yapmayı, Niçin YARINA bırakıyorsun ? VAKİT keskin bir kılıç gibidir. Yarına çıkacağımız da belli değildir. Muhim işleri bu gün yapmak. mühim olmayanları yarına bırakmak, aklın icabıdır.

Ahmet-i Siyahi hazretleri oğluna şu nasihatı yaptı ; "Ey oğlum ! Vakitlerini dinin emirlerine uymakla kıymetlendir. Çok önemli olan vakit sermayeni kıymetlendirmeye gayret eyle. Çünkü geçen zaman bir daha geri gelmez. Yarına çıkıp, çıkmayacağın ise belli olmadığından önemli işler için yarını beklemek, yarın yaparım demek, üzüntü ve pişmanlığa yol açar. O halde sakın sakın elinde bulunan vaktini MÂLÂYANİ, dünya ve âhirete faydası olmayan Allahü teâlânın razı olmadığı ,beğenmediği şeyler ile zâyi etme."

Abbâsi Halifelerinden Hârûn Reşid'e, Devrin âlimlerinden, İmam-ı Ebu Yûsuf hazretlerinin yazdığı "Bugünün işini yarına bırakma, yoksa işleri ve hakları zâyi edersin, İstekler bitmeden ecel gelir çatar. Ecel gelip çatmadan salih amel işle. Çünkü ÖLÜM gelince, amel yapılmaz. Allahü teâlânın sana ihsan ettiği bu vazifede bir saat bile kalsan hakkı yerine getir. Çünkü âhiret gününde Allah'ın dinde idârecilerin en mesûdu, tebasını mesûd eden idarecidir" beyanıdır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şeriflerinde, (Müsevviler helâk oldu.) buyurdular. Yani ileride tövbe ederim diyenler. tövbeyi geciktirinler ziyan ettiler. Lokman Hakim hazretleri de oğluna şu nasihatı ediyordu.

"Oğlum, tövbeyi yarına bırakma ! Çünkü ölüm ansızın gelip yakalar" diyerek, geçmişten, zamanımıza ve zamanların ötesine bu konudaki en güzel nasihatı yapıyorlardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder