11 Şubat 2013 Pazartesi

YUH BABA


Dursen Özalemdar

YUH BABA


İslâm Evliyalarından YUH BABA menkıbesi ilginç olduğu kadar, İbret verici olaylarla günümüze kadar gelmiştir.
Yuh Baba, kendi halinde, geçimini hamallıkla temin eden bir zattır. Bulunduğu şehirde cenaze omuzda taşınarak mezarlığa götürülürdü. Bazı cenazelerde yol kenarında durur ve “YUH” diye bağırırmış.
Yuh ladığı bu cenazeler İslâmi yaşayışı olmayan  insanlarda  görülürmüş.
Gün gelmiş Yuh Baba’ya da ecel vaki olmuş.Yakınları gerekli İslâm-i işlemleri yaparak cenazeyi Camiye taşırlar. Namazı kılınıp tabutu omuzlar üzerine alınarak çarşı içinden mezarlık yoluna ilerlerken, Evvelce Yuh Baba’nın  Yuh çektiği bazı cenaze yakınları  YUH diyerek bağırırlarken, olağan dışı bir olay olur.
Tabutun kapağı yarıya kadar açılır, Yuh Baba tabutta oturur vaziyette kefeni ile dikilerek,”YUHALADIKLARIM GİBİ ÖMÜR TARAFA GİDİYORSAM BANA’DA YUH OLSUN DİYE”  bağıranlara cevap vererek, yine tabutuna uzanır.
Elbetteki bu bir Evliya kerameti idi. Günümüzde bazı yerlerde kendilerini akıllı zan edenler, bunlara deli de derler. Bunların dünyalıkları yoktur. Dünya ya kıymet vermezler. Kimileri hayatın çemberinden geçip o yere getirirler. Kimileri de bilinmeyen geçmişleri ile kendilerini gösterirler. Boş laf etmezler kem söz söylemezler.
Sözün özeti ise ;

Evliyaya eğri bakma                                                    Kevn-ü makam elindedir.                                          Mülke hükmün süren odur.                                        İki cihan elindedir.                                                        Sen anı şöyle sanursun                                              Senliceyim bir ademdir,                                            Eliyanın sırrı vardır,                                           Gizli ayan elindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder